liczby zespolone
cynka: W zbiorze liczb zespolonych, rozwiązać równanie
(2z−2)4=(35−i45)8
8 paź 17:10
PW: Zacząłbym od stwierdzenia: równanie ma postać
v4 = u8,
jest więc równoważne równaniu
0 = (u4)2 − (v2)2
0 = (u4 − v2)(u4 + v2)
i tak dalej, żeby uzyskać możliwie najprostsze czynniki.
8 paź 17:36
jc:
v4 = u8 oznacza, że v = u2 lub v = −u2 lub v = i u2 lub v = −i u2
Nie potrzebujemy żadnych przekształceń. Po prostu u2 mnożymy przez liczby, których
czwarta potęga = 1.
8 paź 17:47
piotr: 2z−2 = (3/5−i4/5)2
2z−2 = −(3/5−i4/5)2
2z−2 = i(3/5−i4/5)2
2z−2 = −1(3/5−i4/5)2
8 paź 18:00
piotr: czwarty pierwiastek:
2z−2 = −i(3/5−i4/5)2
8 paź 18:01