rachunek różniczkowy granica w punkcie
wojteke:

Na rysunku obok przedstawiono wykres funkcji
f(x) = { x
2+2 dla x <0 & 1−x
2 dla x ≥ 0}
Wykaż że funkcja f nie ma granicy w punkce x0=0
8 paź 16:44
wojteke: | | ⎧ | x2+2 dla x <0 | |
| f(x) = | ⎩ | 1−x2 dla x ≥ 0 |
|
8 paź 16:45
PW: Policzyć granice lewo− i prawostronną w zerze.
8 paź 17:01
wojteke: Dzięki, moja książka jest tak skonstruowana, że żeby zrobić zadanie z jednego tematu potrzebne
są informacje z paru tematów do przodu
8 paź 17:03
PW: Może więc nie tyle idzie o "udowodnij", co o "odczytaj z rysunku". Znasz twierdzenie, że jeśli
funkcja ma wartość (jest określona) w punkcie x0 i ma w tym punkcie granicę, to granica jest
równa f(x0)?
8 paź 17:11
PW: cśśś, takie twierdzenie nie jest prawdziwe.

przepraszam
8 paź 17:21