trapez
Tomm: Trapez o polu 18 √3 cm2 i kątach ostrych 30o i 60o obraca się dokoła swej krótszej
podstawy. Długość krótszej podstawy tego trapezu stanowi połowę długości dłuższej podstawy.
Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej powstałej bryły.
8 paź 16:41
dero2005:

a = 2b
| h | | √3 | | √3 | |
| = tg30o = |
| ⇒h = y |
| |
| y | | 3 | | 3 | |
x+y = a
x = a−y
wstawiamy do wzoru (trzeci wiersz)
a = 48
h = 12
√3
c = 2h = 24
√3
d = 24
| | 1 | | 1 | | y | | x | |
V = πh2*2a − |
| πh2*y − |
| πh2*x = πh2(2a− |
| − |
| ) = |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
P
c = 2πh*2a + πhd + πhc = πh(4a + d + c) =
dokoncz
8 paź 20:47
myszka:

Ech
dero2005 "mistrzu" od stereometrii

Podaję taki sposób rozwiązania zadania ( dane na rysunku)
h
1+h
2= a , H=2a , r=
h
| | 1 | |
V(br)= Vw−(Vst1}+Vst2) = πr2*H− |
| πr2(h1+h2) |
| | 3 | |
| | 1 | | 5 | |
V (br)= πr2*2a− |
| πr2*a ⇒ V(br)= |
| πr2*a |
| | 3 | | 3 | |
P(br)= P
b(w)+P
b(st
1) +P
b(st
2)
P(br)= πr( 2H+l
1+l
2)
Z treści zadania i trójkątów "ekierek" o kątach 30
o,60
o, 90
o
|AB|=2a= 8x i |DC|= a= 4x i h= x
√3 , x>0
P
trapezu =18
√3 ⇒ 6x*x
√3=18
√3 ⇒ x
2=3 ⇒
x=
√3
to H= 8x= 8
√3 , r=h= x
√3= 3 , a=4x=4
√3 , l
1= 2x=2
√3 , l
2=2x
√3= 6
zatem : V= ........ =
60√3π [j
3]
P
c= ........=
18π(3√3+1) [j
2]]
==============================================
9 paź 13:07