matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Nierówność
Olivia:
Rozwiąż nierówność: 100 ≤ 300 * (0,9)
t
8 paź 16:05
Bogdan:
1
niebieska linia to wykres y = (0,9)
t
, pomarańczowa linia to wykres y =
3
1
(0,9)
t
≥
3
9
1
log3
Po rozwiązaniu równania (
)
t
=
otrzymujemy t
0
=
10
3
1−2log3
Odp.: t∊(−
∞
, t
0
)
8 paź 17:02