dowód nie wprost
00000:
Udowodnij nie wprost, że dla dowolnej liczby naturlanej n, jeżeli n2 jest liczbą nieparzystą,
to n też jest liczbą nieparzystą.
Jak mam to zapisać? Czy może być tak:
[n2=2m+1, n,m ∈ N]===>[n=2l+1, n,l∈ N], potem przepisać część za strzałką zmieniając znak na
=/= i podnieść to do kwadratu tak, że wychodzi
n2=/=4l2+4l+1, czyli n2=/=2(2l2+2l)+1 czyli n2=/=2m+1, czyli sprzeczność z założeniem i na
tym koniec?
8 paź 15:30
PW: Banalny dowód metodą "nie wprost". Co by było, gdyby n była parzysta?
Logicznie dowód "nie wprost" polega na tym, że zamiast dowodzić
p ⇒ q
dowodzimy równoważne
∼q ⇒ ∼p.
8 paź 15:40