Rownania rozniczkpwe o rozdzielonych ziwnnych
dipsi: Może mi ktoś wytlumaczyc skąd to się wzięło
Jak dla mnie
ln |y|= t
2+2t
A w odpowiedziach jest:
ln|y|=(t+1)
2 + ln|C|
Czy ja myślę źle? Skąd wzięło się ln C
I jeszcze to y(t)=Ce
((t+1)
2)
8 paź 15:13
Adamm: ln|C| to stała
8 paź 15:17
dipsi: A dlaczego nie po prostu C?
8 paź 15:22
Adamm: dla uproszczenia dalszych kroków
8 paź 15:23
dipsi: A dlaczego nie odjeli 1?
8 paź 15:29
dipsi: ?
9 paź 09:38
daras: dla uproszczenia rachunków
9 paź 10:30
daras: | | t2 | |
ln|y| + C1 = 2 |
| + 2t + C2 |
| | 2 | |
ln|y| = t
2 + 2t + C
2 − C
1, różnicę stałych zastępujemy jedną stałą C' ,
ln|y| = t(t + 2) + C' , którą z kolei można zapisać w postaci C' = lnC
każda liczbę dodatnią można wyrazić za pomocą logarytmu innej liczby, problem jest pewnie
fizyczny prawda ?
więc ostatecznie ln|y| = t(t + 2) + lnC
korzystając z definicji:
https://matematykaszkolna.pl/strona/217.html
wyznaczamy y = e
t(t+2)+lnC = e
lnCe
t(t+2) = Ce
t(t+2)
9 paź 10:54
daras: a ściśle matematyczni9e to: y = ± Cet(t+2)
9 paź 10:58
Benny: @
daras tak właściwie to nie potrzebujemy pisać ±, bo przecież znak zależy od stałej
9 paź 11:07
daras: musimy, bo stała pod logarytmem > 0
9 paź 11:14
dipsi: Dziękuje,rozwiales moje wątpliwości
Oni w ODP popełnili blad
9 paź 12:02