napisz rownanie okregu
xess: Cześć wszystkim ,pomoże ktoś ?.
Napisz rownanie okregu do ktorego naleza punkty
A=(7,7) B=(0,8) C=(−2,4)
ulożyłem układ równań
(7−x)2+(7−y)2=r2
(0−x)2+(8−y)2=r2
(−2−x)2+(4−y)2=r2
chcialem od pierwszego rownania odjac drugie jednak wyszlo mi:
49−14x+x2+49−14y+y2=r2
64−16y+y2=r2
49−14x−x2−15+2y=0 x2−14+2y+36=0 I nie wiem co mam z tym dalej zrobić ponieważ przeszkadza mi
ten kwadrat przy x
8 paź 13:28
Ajtek:
Zauważ, że każde z tych równań jest równe r2, zatem podstaw dowolne równanie do dwóch
pozostałych w miejsce r2.
8 paź 13:34
xess: Mógłbyś poprzeć to jakimś przykładem albo rozwiązać to co wyżej ?
8 paź 13:59
Ajtek:
Podstawiam pierwsze równanie do dwóch pozostałych:
(0−x)2+(8−y)2=(7−x)2+(7−y)2
(−2−x)2+(4−y)2=(7−x)2+(7−y)2
Rozwiąż ten układ równań.
8 paź 14:10
xess: a w ten sposób dzieki ; ) zaraz sprobuje rozwiazac i dam znac
8 paź 14:45