matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
modulo n
Ola:
Wyznacz wzór na element przeciwny do liczby x w zbiorze Z
n
. (chodzi o modulo n) −x = 0 gdy x=0 ....... gdy x≠0 mysle mysle i nic
przyklady: −3= 1 w zbiorze Z
4
−5=2 w zbiorze Z
7
8 paź 12:56
Ola:
czy to będzie kn−x dla k∊Z ?
8 paź 13:01