1 | ||
Podstaw x = | do zadanego równania. | |
2 |
1 | ||
wiesz, że jednym pierwiastkiem jest x = | . Wyznacz drugi. | |
2 |
1 | ||
od | . | |
2 |
2m+1 | 1 | 1 | ||||
Ze wzorów Viete'a: x1+x2= | =m+ | , czyli x1=m+ | −x2 | |||
2 | 2 | 2 |
1 | ||
(m+ | −x2)+2x2=4 | |
2 |
1 | ||
m+ | +x2=4 | |
2 |
7 | ||
x2= | −m | |
2 |
7 | ||
Warunek x1+2x2=4 jest spełniony tylko wtedy, gdy liczba x= | −m jest rozwiązaniem | |
2 |
7 | 7 | |||
2( | −m)2−(2m+1)( | −m)+m=0 | ||
2 | 2 |
49 | 7 | |||
2( | −7m+m2)−(7m−2m2+ | −m)+m=0 | ||
4 | 2 |
49 | 7 | ||
−14m+2m2−7m+2m2− | +m+m=0 | ||
2 | 2 |
19−5 | 7 | |||
m1= | = | |||
8 | 4 |
19+5 | ||
m2= | =3 | |
8 |
1 | ||
f( | ) = 0 ⇒ Δ ≥ 0 ( w treści zadania nie ma napisane dwa różne pierwiastki) | |
2 |
1 | −b | 2m + 1 | 1 | |||||
Skoro x1 = | to x2 = | − x1 = | − | = m | ||||
2 | a | 2 | 2 |
1 | 7 | |||
(ii) | + 2m = 4 ⇒ m = | |||
2 | 4 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |