Suriekcja, Arcus Sinus,-f(x) a f(-x) i liczba e
Kuba: Cześć mam pytanie nie jest to zadanie a definicje na studiach:
1. Wytłumaczy mi ktoś co to jest Suriekcja? Iniekcje zrozumiałem, bo jest to po prostu
f(x1)≠f(x2), ale
suriekcji nie mogę
2. Wytłumaczyłby ktoś biekcje?
3. Potrzebuję wiedzieć w skrócie i uproszczeniu co to jest Arcus Sinus/Cosinus, tj rozumiem że
jest to f−cja odwrotna do sin i cos, ale jak ją uzyskać?
4. Czym jest stała e=2,71828... , i dlaczego jest ona używana w lnX − o co chodzi? Czemu w
liceum
zawsze logarytm miał różną, zależną od zadania podstawę, a na studiach dowiedziałem się że
najważniejszy logarytm to lnX czyli log o podst. e?
Pozdrawiam i dziękuję z góry za odpowiedzi.
8 paź 11:55
Adamm: https://pl.wikipedia.org/wiki/Funkcja_%E2%80%9Ena%E2%80%9D
2. suriekcja oraz iniekcja
3. uzyskać będzie trudno, po prostu każda wartość to wartość odwrotna do sin, tg etc.
np. tg(π/4)=1 więc arctg(1)=π/4 (oczywiście mają ograniczone przedziały bo inaczej nie były by
funkcjami)
| | 1 | |
4. lim (1+ |
| )n = e, jest ona używana w lnx ze względu na pochodne, etc. |
| | n | |
| | 1 | |
e można również przedstawić jako ∑n=0∞ |
| |
| | n! | |
8 paź 12:56
8 paź 13:02
Adamm: co do 3. chodziło mi o to że arcusy są funkcjami odwrotnymi to pewnych przedziałów
funkcji trygonometrycznych
8 paź 13:04