rownania
izagibio: X−√x+1=5
X ε <−1,+∞)
Co z tym dalej zrobic?
Podniesc do kwadratu mozna jesli obie strony rownania sa dodatie a tutaj nie wiadomo bo moze x
=−1 I co wtedy?
8 paź 11:47
ICSP: x = 5 + √x + 1
jeśli x < −5 to równości nigdy nie otrzymamy. Dla x ≥ 5 obie strony są dodatnie, wiec możesz
podnieść równanie stronami do kwadratu.
8 paź 11:49
ICSP: albo nawet inaczej zapisać :
√x + 1 = (x − 5)
i teraz podnieś stronami do kwadratu.
Zastanów się również dlaczego zapisanie w ten sposób dla lepszy efekt.
8 paź 11:50
izagibio: Bo teraz pozbede sie pierwiastkow, dziekuje <3
8 paź 11:59