Równanie z macierzą niewiadomą
qq: Hej, mam do rozwiązania takie równianie z macierzą niewiadomą,
od razu mówię, że nie miałam odwrotności macierzy. Cały czas wychodzą mi rzeczy typu 0=0.
Dziękuję

X*[ 1 0] = [ 1 0]*X
[ 1 1] [ 2 1]
7 paź 22:52
PW: Po prostu oznaczyłaś np.
wymnożyłaś i przyrównałaś lewą i prawą stronę?
7 paź 23:00
qq: Tak, wychodzi mi
a+b=a czyli a=a 0=0
b=b
c+d=2a+c czyli d=2a
d=2b+d czyli b=0
7 paź 23:04
qq: * a+b=a czyli b=0
7 paź 23:06
PW: Na razie widzimy w takim razie
7 paź 23:17
qq: A nie [ a 0] ?
[ c 2a]
I tak nie widzę, co dalej można z tym zrobić.
7 paź 23:24
PW: Tak, przestawiłem "w rozumie" c i d (nie piszę na kartce). Wymnóż teraz na wszelki wypadek z tą
nową postacią X − jeżeli będzie się zgadzać, to znaczy że rozwiązaniem jest każda macierz
postaci
gdzie a i c są dowolnymi liczbami rzeczywistymi.
7 paź 23:32
qq: Tak, zgadza się po ponownym wymnożeniu. Myślałam, że będzie tam jakiś schowany trick, który
pozwoli wyznaczyć konkretną macierz. Dziękuję bardzo za pomoc
7 paź 23:36