gee
adam: Jak obliczyc kąt miedzy przekątnymi w czworokącie A=(4,−3) B=(10,5) C=(9,9) D=(−2,10)
7 paź 22:46
Adamm:

możemy wyznaczyć te dwie proste, odpowiednie współczynniki to odpowiednie tangesy
kątów, korzystamy z 180*=α+β+γ
7 paź 22:53
7 paź 22:56
5-latek : Mozna rowniez napisac rownia prostych w postaci ogolnej
1..A
1x+B
1y+C
1=0
2. A
2x+B
2y+C
2=0
wtedy
| | |A1B2−A2B1| | |
sinφ= |
| |
| | √A12+B12*√A22+B22 | |
| | A1*A2+B1*B2 | |
cosφ= |
| |
| | √A12+B12*√A22+B22 | |
| | |A1*B2−A2*B1| | |
oraz tgφ= |
| |
| | A1*A2+B1*B2 | |
7 paź 23:06
piotr:
| | 9−(−3) | |
współczynnik kierunkowy prostej AC: |
| = 12/5 |
| | 9−4 | |
| | 10−5 | |
współczynnik kierunkowy prostej BC: |
| = −5/12 |
| | −2−10 | |
proste są prostopadłe, kąt 90
o
7 paź 23:10
myszka:
7 paź 23:11
5-latek : piotr adam to student wiec powinien wiedziec ze ze wzoru 23 :06 cosφ=0 ma warunek
prostopadlosci prostych A1*a2+B−1*B2=0
natomiast ze zwiazku sinφ=0
ma zwiazek A1B2−A2B1=0 ktory stwierdza ze dane proste pokrywaja sie lub sa rownolegle
7 paź 23:17
5-latek : Poprawiam warunek prostopadlosci
A1*A2+B1*B2=0
7 paź 23:18
Mila:

A=(4,−3) B=(10,5) C=(9,9) D=(−2,10)
AC
→=[5,12]
DB
→[12,−5]
[5,12]o [12,−5]=5*12+12*(−5)=0 wartość iloczynu skalanego równa 0⇔
Przekątne są prostopadłe.
II)
Prosta AC:
y=ax+b , potrzebujemy wsp. a
Prosta DB:
| | 12 | | 5 | |
a*a'= |
| *(− |
| )=−1⇔proste prostopadłe. |
| | 5 | | 12 | |
β=90
o
7 paź 23:24
5-latek : natomiast jesli ma rownania w postaci kierunkowej to oprocz tangensa miedzy prostymi moze
rownie z wyznaczyc kat ze wzorow
Majac wspolczynniki kierunkowe m
1 i m
2
| | m1*m2+1 | |
cosφ= |
| |
| | √m12+1*√m22+1 | |
| | |m1−m2| | |
lub sinφ= |
| |
| | √m12+1*√m22+1 | |
Wzor na tangens kata miedzy prostymi podala
myszka
7 paź 23:28
daras: a co na to adam ?
9 paź 11:00
Rafał: Ewentualnie można policzyć pole czworokąta, przedstawiając je jako sumę pól dwóch trójkątów o
znanych wierzchołkach. Potem policzyć długości przekątnych i skorzystać ze wzoru
| | 1 | |
P= |
| ef*sinφ, gdzie P to pole dowolnego czworokąta wypukłego, e i f to długości |
| | 2 | |
przekątnych a φ to miara kąta między tymi przekątnymi.
9 paź 12:19