zadanie
Agats: Dana jest f kwadratowa f(x)= −pierwiastek2x2.Oblicz wartości tej f dla argumentów:
a) −1; 2,5; 19 b)4pierwiastek z 2;
−3pier z 2 1−pier z 2
7 paź 22:22
Adamm: po lewej stronie masz wzór
7 paź 22:23
Agats: czyli?
7 paź 22:25
Ajtek:
f(−1)=−√2(−1)2=...
7 paź 22:26
Adamm: patrz na lewą stronę i napisz to porządnie
7 paź 22:26
Agats: wzór ogólny to y=ax2 a tej y=pierw z 2x2 czyli jak to zrobic?
7 paź 22:27
Ajtek:
CHwila, czy tak wyglada wzór: f(x)=
√2x
2, czy f(x)=
√2x2
7 paź 22:29
Agats: ten pierwszy wzór f(x)= √2x2
7 paź 22:31
myszka:
f(x)= −√2x2
f(−1)= −√2*(−1)2= −p{2)*1=−√2
f(1−√2)= −√2*(1−√2)2= −√2*(1−2√2+2) = −√2*(3−2√2) = −3√2+2*2= 4−3√2
itp..........................
7 paź 22:31
Agats: znaczy z minusem −√2x2
7 paź 22:32
5-latek : Jesli kwadratowa to y=
√2x
2
czesc
Ajtek
7 paź 22:32
Agats: Ale w poleceniu mam ze z minusem
7 paź 22:34
Agats: rzeczywiscie,ale z −
7 paź 22:34
5-latek : No to dopisz sobie ten minus
Poza tym f(x)= √2x2 to nie jest funkcja kwadratowa wiec sie zdecyduj ktora
7 paź 22:36
Ajtek:
B[myszka]]
5−latek witam.
Nie doczytałem na początku, że kwadratowa

.
7 paź 22:40
Agats: ok, dobra jest którą napisałes
7 paź 22:41
Agats: jak zrobic podpunkt b?
7 paź 22:42
Agats: nie wychodzi mi
7 paź 22:45
5-latek : Jesli x=4√2 to x2= (4√2)2= 16*2=32
f(32)= −√2*32
7 paź 22:45
Agats: ale to nie jest 4√2 tylko 4√2
7 paź 22:47
5-latek : zwiazku z tym ze mnozenie ejst przemienne to zapiszsemy to tak
f(32)= −32√2
7 paź 22:48
Agats: a to wyzej?
7 paź 22:50
Agats: jakie 32


?
7 paź 22:52
5-latek : No zobacz jaki/ka jest zdolna/ny
Tak szybko nauczy sie pisac
f(4√2)= −√2*4√4= policz
7 paź 22:52
5-latek : Poprawiam zapis z 22:48
f(4√2)= −32√2
7 paź 22:55
Agats: ale to nie jest 4√2 tylko 4√2
7 paź 23:01
5-latek : Koniec zabawy . Dobranoc .
7 paź 23:08
myszka:
(4√2)2= (21/4)2= 21/2=√2
to f(4√2)= −√2*√2= −2
7 paź 23:13
5-latek : Mozna tez zapisac tak
(4√2)2= 4√22 = 4√4 = √√4= √2
Masz to opisane dokladnie w ksiazce Bronislaw Bielecki Algebra Elementarna .
8 paź 00:25