Działania na zbiorach
Gniewna: Oblicz: AUB, A∩B, A\B, B\A
b)A={x∊N : x<3}, B={x∊N : x≥2}
c)A={x∊N : x>5}, B={x∊N : x=2}
d)A={x∊R : x≥4}, B={x∊R : x<4}
7 paź 22:19
7 paź 22:25
Gniewna: Widziałam to. Niestety nadal nie wiem jak wyznaczyć elementy zbiorów. Same działania to raczej
nie problem.
7 paź 22:28
myszka:
b) A= {0,1,2} B= {2,3,4,5,....}
AUB= {0,1,2,3,...}=N
A∩B={2}
A\B= {0,1}
B\A={3,4,5,...} = N\{0,1,2}
7 paź 22:35
Jack:

?
b)
zbior A to nic innego jak x ∊ (−
∞;3)
zbior B to nic innego jak x ∊ <2;
∞)
zatem np
AUB = (−
∞;
∞) = R (wszystkie rzeczywiste)
A∩B (jak widac na rysunku) = <2;3)
7 paź 22:35
Jack: nie doczytalem ze x ∊ N...
ah, przepraszam.
7 paź 22:36
5-latek : Niektorzy nie zaliczaja 0 do liczb naturalnych
Powinno to byc okreslone jasno w zadaniu
7 paź 22:38
Jack: dlatego na studiach (przynajmniej u mnie)
rozpatruje sie zbiory
1) liczb calkowitych nieujemnych
2) liczb naturalnych
7 paź 22:40
myszka:
N+={1,2,3,...} ( bez zera)
ale N ={0,1,2,....}
7 paź 22:40