Funkcja kwadratowa
asdfgh: Rozwiąż równanie
x8−17x4+16=0
7 paź 21:01
Omikron: Niech t=x4 i t≥0
t2−17t+16=0
Δ, miejsca zerowe i podstaw za t x4
7 paź 21:03
Adamm: x8−17x4+16=(x4−16)(x4−1)=(x2+4)(x2−4)(x2+1)(x2−1)=
=(x2+4)(x2+1)(x−2)(x+2)(x−1)(x+1)
7 paź 21:10
5-latek : na jakim poziomie maja byc rozwiazania ?
7 paź 21:48
Adamm: 5−latek czy to ma znaczenie
7 paź 21:53
5-latek : Oczywiscie ze ma
Niektorzy uzytkownicy pisza w naglowku co innego niz to o co pytaja
Dlatego zapytalem bo jesli studia to dojda jeszce 4 rozwiazania (i), (−i) (2i) (−2i)
oprocz tych rzeczywstych
7 paź 21:58
Adamm: w sumie, ale zazwyczaj przy równaniach zespolonych jest "z" zamiast "x"
7 paź 22:02