aa
Natka98: Ustal gęstość strumienia ciepła:
na powierzchni włókna,
na powierzchni szklanej bańki
świecącej 150 W żarówki. Włókno żarówki ma 5 cm
długości i 0.5 mm średnicy. Średnica szklanej bańki żarówki wynosi 8 cm.
Ktoś miałby pomysł

?
Natka98: Na wikipedii pisało:
q = −lambda * gradientT,
q = alfa * delta T
Nie mam temperatury, mam długości i szerokości oraz moc w Watach, jak to zadziałac
Natka98: q = W/m
2 logicznie brzmi że trzeba waty podzielić przez powierzchnie.
Włókno powierzchnia: 0,5cm długości * 0,05cm szerokości = 0,025cm
2
Zatem q = 150/0,025 *0,0001(konwersja cm−>metry) ?
Bańka pole: 8cm −> 0,08m średnicy, promień = 0,04m, Pole = pir
2 = pi*0,04
2
q = 150/ ( pi*0,04
2)?
Czy dobrze wnioskuje

?