Nierówności
Kuba: Witam, mam takie oto zadanie:
Sprawdzić, czy zachodzą równości:
(293 +173)/(293+123) = (29+17)/(29+12)
(413+263)/(413+153) = (41+26)/(41+15)
(573+313)/(573+263)=(57+31)/(57+26)
Wystarczy jedno, bo reszta pójdzie analogicznie.
Z góry dziękuję
7 paź 20:19
Janek191:
W liczniku i mianowniku skorzystaj z wzoru:
a3 + b3 = ( a + b)*(a2 − a*b + b2)
7 paź 20:22
Mila:
1)
| | (29+17)*(292−29*17+172) | |
L= |
| = |
| | (29+12)*(292−29*12+122) | |
| | 46 | | 29*(29−17)+172 | |
= |
| * |
| = |
| | 41 | | 29*(29−12)+122 | |
| | 46 | | 29*12+172 | |
= |
| * |
| = |
| | 41 | | 29*17+122 | |
| | 46 | | (12+17)*12+172 | |
= |
| * |
| = |
| | 41 | | (12+17)*17+122 | |
| | 46 | | 122+17*12+172 | |
= |
| * |
| = |
| | 41 | | 12*17+172+122 | |
7 paź 20:37