matematykaszkolna.pl
Pytanie odnośnie zapisu - miejsca zerowe. Ambi: Witam, mam nadzieję, że ktoś doinformowany odpowie mi na nurtujące mnie pytanie. Powiedzmy, że jest funkcja: f(x)=x(x−3) Mam wypisać miejsca zerowe. Czy mogę to zrobić w ten sposób:
x1=0  
x2=3
Gdzie cyfry w x1, x2 to są po prostu 'iksy' z indeksami liczbowymi. Moja była nauczycielka matematyki, która przeszła na emeryturę w przedostatnim roku mojej nauki w liceum mówiła, że jeśli zapisuję 'iksy' z indeksami, to mogę spinać je klamrą. Jeżeli bez, to tylko łącznikiem "lub" −> "v" czyli x=0 v x=3 Nowa nauczycielka nie uznaje tej opcji z klamrą, uznaje ja za niepoprawną. Kto ma rację?
7 paź 19:48
Adamm: tak naprawdę to to wszystko jest umowne, ale lepiej zapisywać w drugiej formie
7 paź 19:52
Adamm: ktoś mógłby powiedzieć że pierwszy zapis oznacza x=0 ∧ x=3, co jest błędem
7 paź 19:56
Ambi: Właśnie to mi zarzucono, ale indeksy powinny załatwić sprawę, żeby tego nikt nie interpretował w ten sposób.
7 paź 19:59
Adamm: lepiej zapisać w drugiej postaci, lub jako x∊{0;3} jeśli chodzi o nauczyciela, to musisz się dostosować koniec końców to i tak sprawa niższego rzędu
7 paź 20:02