Pytanie odnośnie zapisu - miejsca zerowe.
Ambi: Witam, mam nadzieję, że ktoś doinformowany odpowie mi na nurtujące mnie pytanie.
Powiedzmy, że jest funkcja: f(x)=x(x−3)
Mam wypisać miejsca zerowe. Czy mogę to zrobić w ten sposób:
Gdzie cyfry w x1, x2 to są po prostu 'iksy' z indeksami liczbowymi.
Moja była nauczycielka matematyki, która przeszła na emeryturę w przedostatnim roku
mojej nauki w liceum mówiła, że jeśli zapisuję 'iksy' z indeksami, to mogę spinać je klamrą.
Jeżeli bez, to tylko łącznikiem
"lub" −> "v" czyli x=0 v x=3
Nowa nauczycielka nie uznaje tej opcji z klamrą, uznaje ja za niepoprawną.
Kto ma rację?
7 paź 19:48
Adamm: tak naprawdę to to wszystko jest umowne, ale lepiej zapisywać w drugiej formie
7 paź 19:52
Adamm: ktoś mógłby powiedzieć że pierwszy zapis oznacza x=0 ∧ x=3, co jest błędem
7 paź 19:56
Ambi: Właśnie to mi zarzucono, ale indeksy powinny załatwić sprawę, żeby tego nikt nie interpretował
w ten sposób.
7 paź 19:59
Adamm: lepiej zapisać w drugiej postaci, lub jako x∊{0;3}
jeśli chodzi o nauczyciela, to musisz się dostosować
koniec końców to i tak sprawa niższego rzędu
7 paź 20:02