liczby zespolone
kasia: z2=−i
znajdź rozwiązania
7 paź 19:05
Mila:

z=
√−i
(−i) to punkt (0,−1) na pł. zespolonej
|−i|=1
| | | | | |
zk=1*(cos |
| +i sin |
| ) gdzie k∊{0,1} |
| | 2 | | 2 | |
| | 3π | | 3π | | √2 | | √2 | |
z0=cos |
| +i sin |
| = − |
| +i |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 2 | |
| | 5π | | 5π | | √2 | | √2 | |
z1=cos |
| +i sin |
| = |
| −i |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 2 | |
7 paź 19:15
kasia: dlaczego na początku omijasz pierwiastek i szukasz miejsca dla −1?
7 paź 19:35
Mila:
(−i) możesz zaznaczyć w układzie wsp. i odczytujesz argument, który jest potrzebny ,
aby wykorzystać podany wzór de Moivre'a.
Nie zawsze tak łatwo to da się zrobić , ale w tym przypadku tak.
7 paź 20:04
7 paź 20:08
Janek191:
| | 1 − i | |
− i = ( |
| )2 = (U{ − 1 + i}{√2)2 |
| | √2 | |
więc
| | 1 − i | | − 1 + i | |
√ − i = |
| lub √−i = |
| |
| | √2 | | √2 | |
7 paź 20:10
Jack: kąt można wyznaczyć za pomocą sinusa i cosinusa
α=...
7 paź 20:14
7 paź 20:15
Mila:
Pewnie, że można, ale w niektórych przypadkach widzę od razu.
7 paź 21:53