asd
olekturbo: Witam wszystkich po wakacjach

Pomożecie?
Formułę zdaniową (p ∨ q) ⇒ (p ∧ q) zapisać za pomcą funktora NAND (czyli za pomocą kreski
Sheffera).
7 paź 18:46
Saizou :
p∨q≡(p↑p)↑(q↑q)
p∧q≡(p↑q)↑(p↑q)
p→q≡p↑(q↑q)
wystarczy to poskładać
7 paź 18:54
Metis: Siemka
Olek, jak tam Ci leci? Jak studia?
7 paź 19:04
olekturbo: Cześć Metis.

narazie całkiem okej

z programowania podstawy basha i c, z matematyki
dzialania na zbiorach i wstep do logiki

a u Ciebie?
9 paź 12:07
Gaunt: Wszyscy mają logikę, a u mnie stwierdzili, że na AiR jest nam niepotrzebna i zaczęliśmy od
trygonometrii. Metis masz dobrego prowadzącego od analizy? ja nie miałam szczęścia :<
9 paź 12:51
Saizou :
Cieszcie sięm logika jest przyjemna
9 paź 13:34
hej: to może ktoś mi wyjaśni łatwo klasy abstrakcji
9 paź 13:36
jc: Relacja równoważności dzieli zbiór na rozłączne podzbiory (klasy abstrakcji).
W każdym takim podzbiorze, każdy element jest w relacji z każdym innym elementem oraz z sobą.
Gdzie to się przydaje w matematyce? Chyba najważniejszy przykład, to ułamki.
Każdy ułamek to nieskończona klasa abstrakcji, np. 3/5=6/10=9/15= ...
Pomyśl, jak zdefiniować relację równoważności na parach liczb całkowitych (druga część
pary ≠ 0), aby uzyskać ułamki?
Inny przykład (abstrakcyjny). X={a,b,c,d,e}
Relacja R ⊂ AxB,
R={(a,a),(b,b),(c,c),(a,b),(b,a),(a,c),(c,a),(b,c),(c,b), (d,d),(e,e), (d,e), (e,d)}
jest relacją równoważności.
Klasą elementu a jest podzbiór {a,b,c}, klasą elementu d jest podzbiór {d,e}.
9 paź 14:00