matematykaszkolna.pl
asd olekturbo: Witam wszystkich po wakacjach Pomożecie? Formułę zdaniową (p ∨ q) ⇒ (p ∧ q) zapisać za pomcą funktora NAND (czyli za pomocą kreski Sheffera).
7 paź 18:46
Saizou : p∨q≡(p↑p)↑(q↑q) p∧q≡(p↑q)↑(p↑q) p→q≡p↑(q↑q) wystarczy to poskładać
7 paź 18:54
Metis: Siemka Olek, jak tam Ci leci? Jak studia? emotka
7 paź 19:04
olekturbo: Cześć Metis. narazie całkiem okej emotka z programowania podstawy basha i c, z matematyki dzialania na zbiorach i wstep do logiki a u Ciebie?
9 paź 12:07
Gaunt: Wszyscy mają logikę, a u mnie stwierdzili, że na AiR jest nam niepotrzebna i zaczęliśmy od trygonometrii. Metis masz dobrego prowadzącego od analizy? ja nie miałam szczęścia :<
9 paź 12:51
Saizou : Cieszcie sięm logika jest przyjemna
9 paź 13:34
hej: to może ktoś mi wyjaśni łatwo klasy abstrakcji
9 paź 13:36
jc: Relacja równoważności dzieli zbiór na rozłączne podzbiory (klasy abstrakcji). W każdym takim podzbiorze, każdy element jest w relacji z każdym innym elementem oraz z sobą. Gdzie to się przydaje w matematyce? Chyba najważniejszy przykład, to ułamki. Każdy ułamek to nieskończona klasa abstrakcji, np. 3/5=6/10=9/15= ... Pomyśl, jak zdefiniować relację równoważności na parach liczb całkowitych (druga część pary ≠ 0), aby uzyskać ułamki? Inny przykład (abstrakcyjny). X={a,b,c,d,e} Relacja R ⊂ AxB, R={(a,a),(b,b),(c,c),(a,b),(b,a),(a,c),(c,a),(b,c),(c,b), (d,d),(e,e), (d,e), (e,d)} jest relacją równoważności. Klasą elementu a jest podzbiór {a,b,c}, klasą elementu d jest podzbiór {d,e}.
9 paź 14:00