Pierwsze zadanie z liczb zespolonych
Mostu: Witam, zacząłem studia i zupełnie nie ogarniam liczb zespolonych. Dodawanie i mnożenie dwóch
nawiasów jeszcze mi idzie, ale na tych przykładach poległem:
c) (4+i)(i−2i)(−3i+2i)
d) (√5−i*√3)/(√5+i*√3)
e) (3+i)/(2−i)
f) ((4+5i)(2−i))/3+i
g) (i*(1−i*√3)2)/√3+i
7 paź 17:14
Saizou :
mnożenie zrób etapami najpierw dwa (zauważ że wynik mnożenia zawsze będzie w postaci
a+bi)
| √5−i√3 | |
| , działa to tak jak usuwanie niewymierności, tylko w tym wypadku mnożymy |
| 5+i√3 | |
przez sprzężenie mianownika
7 paź 17:25
Mila:
I pamiętaj, że i
2=−1
w(c) chyba inaczej wygląda to co jest w trzecim nawiasie.
d)
korzystasz z wzoru (a−b)*(a+b)=a
2−b
2
(
√5)
2−(i
√3)
2=5−3i
2=5+3=8
e)
| 3+i | | 3+i | | 2+i | | (3+i)*(2+i) | |
| = |
| * |
| = |
| = |
| 2−i | | 2−i | | 2+i | | 22−i2 | |
| | 6+3i+2i+i2 | | 5i+5 | |
= |
| = |
| =i+1 |
| | 4+1 | | 5 | |
Teraz poradzisz sobie dalej?
7 paź 17:47
Janek191:
| | ( 4 + 5 i)*( 2 − i) | | 8 − 4 i + 10 i − 5 i2 | |
f) |
| = |
| = |
| | 3 + i | | 3 + i | |
| | 13 + 6 i | | 3 − i | | 39 − 13 i + 18 i + 6 i2 | |
= |
| * |
| = |
| = |
| | 3 + i | | 3 − i | | 32 − i2 | |
| | 33 + 5 i | |
= |
| = 3,3 + 0,5 i |
| | 9 + 1 | |
7 paź 17:56