Indukcja matematyczna
Zuza: Korzystając z zasady indukcji matematycznej udowodnij:
6|n3 −n, dla n∊N i n≥2
7 paź 16:47
Metis: 1
o.
Na mocy zasady indukcji matematycznej sprawdzam poprawność formuły dla n=2
2
3−2= 6 ,
Zatem dla n=2 formuła jest prawdziwa.
2
o.
(n+1)
3−(n+1)=n
3+3n
2+2n=n(n+1)(n+2) − iloczyn 3 kolejnych liczb naturalnych, pomyśl dlaczego
jest podzielny przez 6
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Nie jestem pewny poprawności zapisu, dzisiaj miałem to wykładzie, poczekaj, aż ktoś z jednostek
wybitnych powie czy to co zapisałem jest
7 paź 17:02
Saizou :
1o sprawdzenia dla n0=2
23−2=8−2=6 czyli jest podzielne przez 6
2o (założenie indukcyjne)
Zakładamy, że zdanie jest prawdziwe dla n=k, n≥no=2
6|k3−k co jest równoważne ∀k≥2 ∃ p∊Z k3−k=6p
3o (teza indukcyjna) dla n=k+1 , n≥2
∀k≥2 ∃m∊Z (k+1)3−(k+1)=6m
Dowód tezy indukcyjnej
L=(k+1)3−(k+1)=k3+3k2+3k+1−k−1=k3+k+3k2+k=6p+3k(k+1)=6m=P ,
bo 3k(k+1) jest podzielne przez 3 oraz przez 2 (jako iloczyn 2 kolejnych liczb naturalnych)
Zatem na mocy zasady indukcji matematycznej 6|n3−n
7 paź 17:23
anaisy: Metis Twoje rozwiązanie jest poprawne, ale nie skorzystałeś z indukcji (dowodząc, że
n(n+1)(n+2) jest podzielne
przez 6 dla n=k nie korzystamy z tego, ze jest podzielne przez 6 dla n=k−1).
Rozwiązanie z indukcji
1. Jak powyzej
2. Zalozmy ze teza dziala dla n=k−1, k−1≥2.
3. Pokazemy, ze teza dziala dla n=k. Z 2. wiemy, że 6|(k−1)3−(k−1),
czyli 6|k3−3k2+3k−1−k+1=k3−k−3(k2+k)=k3−k−3k(k+1),
ale 6|3k(k+1) (uzasadnienie), więc 6|k3−k−3k(k+1)+3k(k+1)=k3−k.
7 paź 17:25
Metis: Ok

Dzięki
7 paź 17:54
Saizou :
co więcej masz kilka możliwości pokazania implikacji, że
T(n)⇒T(n+1)
oczywiście dowód wprost, czyli pokazanie implikacji p⇒q
dowód nie wprost ¬q⇒¬p
dowód przez zaprzeczenia ¬(p∧¬q) tutaj najlepiej sprawdzać warunek w nawiasach
i pokazywać że jest on fałszywy
7 paź 17:58