Podaj trzy pierwsze cyfry po przecinku..
DanielD: Jak obliczyć trzy cyfry po przecinku pierwiastka 3√7
7 paź 16:47
7 paź 16:50
Saizou :
zawsze możesz rozwijać funkcję 3√x np. w szereg Taylora o środku w zerze
7 paź 17:28
PW: 1 < 3√7 < 2, bo 13 = 1 i 23 = 8
W takim razie sprawdzamy 1,9:
1,93 = 6,859, czyli 1,9 < 3√7.
Sprawdzamy 1,91:
1,913 = 6,967871 (jeszcze za mało).
Sprawdzamy 1,92:
1,923 = 7,189057 (już za dużo).
Wiemy zatem, że
1,91 < 3√7 < 1,92.
Sprawdzamy 1,911:
1,9113 = 6,978821031 (za mało).
Sprawdzamy 1,912:
1,9123 = 6,989782528 (jeszcze za mało).
Ponieważ 1,9133 daje liczbę większą niż 7 (też oczywiście sprawdzamy), mamy pewność że
1,912 < 3√7 < 1,913,
a więc szukane trzy cyfry po przecinku rozwinięcia to 9, 1, 2.
Tak zadanie rozwiąże gimnazjalista. Potrzebne tylko znajomość pojęcia pierwiastka trzeciego
stopnia, kartka i ołówek (ewentualnie kalkulator do mnożenia).
8 paź 14:57
Mariusz:
Można pisemnie korzystając z wzorów skróconego mnożenia i pozycyjnego zapisu liczby
(10a+b)3=1000a3+300a2b+30ab2+b3
(10a+b)3−1000a3=300a2b+30ab2+b3
(10a+b)3−1000a3=(300a2+30ab+b2)b
(10a+b)3−1000a3=((300a2+b2)+30ab)b
9 paź 15:54