zbior wartosci
Jack: zbior wartosci funkcji
no to oznaczam
(4
x)
2 − 4
x * m + 1 = 0
Δ ≥ 0
Δ = m
2 − 4
m
2 − 4 ≥ 0
m ∊ <−
∞;−2> U <2;
∞)
gdzie blad? ;x
7 paź 15:43
===:
a co to ma wspólnego ze zbiorem wartości
7 paź 15:52
Benny: m>0
7 paź 15:52
Benny: Ostatecznie m≥2
7 paź 15:54
Jerzy:
D = R
teraz licz: lim
x→+∞f(x)
lim
x→−∞f(x)
7 paź 15:55
Jack: no tak, no przeciez, co ja pisze

dzieki
Benny
co masz na mysli Tadeuszu?
7 paź 15:55
Jack: Jerzy, po co?
7 paź 15:55
===:
... idąc po lesie musisz znać ścieżki ale również zdawać sobie sprawę w którym miejscu ścieżki
w danej chwili jesteś
7 paź 16:10
Jack: z mapa sie nie zgubie
7 paź 16:13
===:
... jak się zadumasz o fajnych dziewczynach z klasy ... to będziesz szedł i szedł ...
i nie wiem gdzie zajdziesz
7 paź 16:19
===:
pochodne znasz
7 paź 16:20
===:
| | 1 | |
f(x)=4x+ |
| 4x=a gdzie a>0 |
| | 4x | |
| | 2a2−a2−1 | | a2−1 | |
f'(a)= |
| = |
| |
| | a2 | | a2 | |
f'(a)=0 a=1 a=−1 sprzeczne z założeniem
dla a=1 pochodna zmienia znak z "−" na "+" zatem minimum
zatem:
f(x)
min=2 dla x=0
7 paź 16:39
7 paź 16:45
Ajtek:
Metis jaja sobie robisz

Gdzie to znalazłeś

Witam Obecnych

.
7 paź 17:27
Metis: Cześć Ajtek
Od znajomego.
7 paź 17:29
Ajtek:
To znajomy sobie robi jaja.
7 paź 17:31
Metis: Nie robi
7 paź 17:32
Benny: UJ?
7 paź 17:32
Metis: ... Myślę, że na UJ trzymają trochę większy poziom
7 paź 17:33
Lorak: co do zadania, to w liceum czasem można było spotkać nierówność:
7 paź 17:38
Mila:
Jack, Twój sposób też dobry, ale lewa strona >0, to m>0 i będzie dobrze.
7 paź 17:49
===:
to może wytłumacz
Mila co tu może być dobrze

?
| | 1 | |
f(x)=4x+ |
| masz określić zbiór wartości |
| | 4x | |
Co daje liczenie Δ
7 paź 18:12
Lorak: @
===
Liczba m jest wartością funkcji f wtedy i tylko wtedy, gdy istnieje taki x, że f(x) = m
Przekształcamy do równania kwadratowego, a to ma co najmniej jedno rozwiązanie
dla Δ ≥ 0
7 paź 18:26
===:
i co wyliczysz z tego równania?
7 paź 18:30
Lorak: wartości funkcji
7 paź 18:35
===:
las ... ścieżka ... miejsce na ścieżce
7 paź 18:40
Lorak: tyle, że to Ty się zgubiłeś
7 paź 18:42
===:
ja się nie zgubiłem ... nie twierdzę, że w ten sposób nie idzie policzyć ... tylko TY nie
rozumiesz
jak wykazać, że to co policzymy w ten sposób to wartość najmniejsza (a może największa)
tej funkcji
7 paź 18:45
Lorak: to co dostaniemy w wyniku obliczeń, to zbiór wartości funkcji, więc nie widzę powodu,
żeby wykazywać co jest najmniejszą/największą wartością
7 paź 18:50
===:
masło maślane a maślane masło
7 paź 18:54
Lorak: nie wiem, z czym masz problem

dlaczego uważasz, że trzeba dodatkowo wykazać,
że to co policzyliśmy, to najmniejsza/największa wartość? gdybyś wyjaśnij, byłoby mi
pewnie się łatwiej do tego odnieść, niż do masła, lasów i ścieżek
7 paź 19:01
===:
ja nie mam problemu ..
Ta dyskusja jest bezprzedmiotowa i nie interesują mnie Twoje odniesienia jak to określasz
7 paź 19:12
Lorak: masz problem, bo zamiast wytłumaczyć co masz na myśli, to ironizujesz w co drugim
poście...
7 paź 19:26
Metis: daruj już sobie Lorak
7 paź 19:29
Lorak: Może ktoś, kto zdobył u Ciebie więcej szacunku włączy się do dyskusji i potraktujesz
go poważnie

A ten sposób wyznaczania zbioru wartości funkcji możesz np. znaleźć w zbiorze zadań
Andrzeja Kiełbasy. Cóż, może i On zgubił się w lesie...
Pozdrawiam
7 paź 19:32
Lorak: Metis, dostosowałem się do stylu ===
Większość jego postów jest taka...pretensjonalna. Tylko ja odnoszę takie wrażenie?
Ale nie ma co już spamować i psuć atmosfery.
Miłego wieczoru.
7 paź 19:36
Metis: Ale jesteś wygadany
7 paź 19:37
Mila:
Zakładam, że m jest wartością f(x)⇔
m>0 bo f(x) przyjmuje tylko wartości dodatnie
Badam dla jakiej wartości parametru m równanie posiada rozwiązanie.
Koniec.
7 paź 19:41
===:
w żadnym poście panie lorak nie obrażałem cię.
Ale twoje prostactwo jest "karalne"
7 paź 19:56
Adamm: ===, Lorak nie mówił nigdzie że go obrażasz, źle to zrozumiałeś
ale teraz to robisz
7 paź 19:58
===:
to przeczytaj post z 19:36
7 paź 20:20
Jack: 
potrzebowalem to tylko do funkcji odwrotnej.
7 paź 20:32
Jack: swoja droga fajna i prosta sprawa te arcusy sin, cos itd ;x
7 paź 20:38