pomoc
gdg: wyznaczyc dziedzine (naturalna) i przeciwdziedzine funkcji
y=pierwiastek z x2−4/x
f(x)=pierwiastek z x do 3+2x2−5x−6
7 paź 11:09
Jerzy:
1) niejasny zapis
7 paź 11:11
gdg: pod pierwiastkiem x2−4 w mianowniku x
7 paź 11:12
5-latek: Przeciez masz
Wpisz a otrzymasz albo Kliknij po wiecej przykladow i bedziesz widzial jak to zapisac
x2=2x ale pewnie nie o to chodzi . Wiec zapisz to porzadnie
7 paź 11:15
Jerzy:
| | x2−4 | |
Warunki: |
| ≥ 0 i x ≠ 0 |
| | x | |
⇔ x(x+2)(x−2) ≥ 0 ⇔ x ∊ [−2,0) U [2,+
∞)
Zw = [0,+
∞)
7 paź 11:20
Jolanta:
7 paź 12:04