Przybliżenie liniowe
EMPE: Witam,
nie mam pojęcia, jak obliczyć przybliżenie liniowe tej funkcji. Z góry dziękuję za pomoc i
pozdrawiam
7 paź 09:36
5-latek: A co to jest przyblizenie liniowe ?
7 paź 09:40
piotr1973: przybliżeniem liniowym w otoczeniu punktu x0 jest prosta:
f(x)≈ f'(x0)(x−x0) + f(x0)
np. dla x0=0
f(x) ≈ −x + 1
7 paź 09:52
5-latek: Witaj
piotr1973 
To wychodzi z tego ze to rownanie stycznej . Tak ?
7 paź 09:55
piotr1973: no tak...
7 paź 09:57
5-latek: Dziekuje CI za odpowiedz
7 paź 09:58
piotr1973: | | fn(x0) | |
f(x) = ∑n=0∞ |
| (x−x0)n, fn(x) − n−ta pochodna f(x) |
| | n! | |
pomijając w powyższym wzorze wyrazy dal n≥2 otrzymamy przybliżenie liniowe,
a pomijając w powyższym wzorze wyrazy dal n≥3 otrzymamy przybliżenie kwadratowe itd.
7 paź 10:02
5-latek: Dziekuje jeszcze raz .
Ja sobie jescze znajde moze w Krysickim na ten temat
Autor postu niech tez szuka
7 paź 10:06