matematykaszkolna.pl
Wartosc bezwzgledna Drax: Hejka, mam wielka prosbe, poniewaz przez dosyc dluga przerwe mi sie pozapominalo troszke to bylbym wdzieczny, gdyby ktos naprowadzil lub tez rozwiazal te zadanka i pokazal metody jakimi to zrobic emotka. 1. ax2 − bx2 − bx − ax + a − b rozlozyc na czynniki (wydaje mi sie, ze blad jest w zadaniu) 2. |x| − |x + 1| = 2 ( czy w tym wypadku jedyna sluszna odpowiedzia jest x= −3/2 ?)
7 paź 07:45
Janek191: x2*( a − b) − x*( a − b) + 1*( a − b) = ( a − b)*( x2 − x + 1)
7 paź 07:48
Janek191: Pomyłka emotka Powinno być a x2 − b x2 − b x + a x + a − b
7 paź 07:50
Janek191: 2. I x I − I x + 1I = 2 1) x < − 1 wtedy − x − ( − x − 1) = 2 ⇒ 1 = 2 sprzeczność 2) − 1 ≤ x < 0 wtedy − x −( x + 1) = 2 ⇒ −2 x = 3 ⇒ x = −1,5 ∉ < − 1, 0) 3) x ≥ 0 wtedy x − (x + 1) = 2 ⇒ − 1 = 2 sprzeczność Odp. x ∊∅ brak rozwiązań ============
7 paź 07:58
Drax: Moze takie dziwne zapytanie, ale w tym 2 x musi jeszcze nalezec do przedzialu w jakim go szukam prawda xD? Bo chyba juz wiem jaki blad zrobilem . Bardzo dziekuje za pomoc emotka. Jednak trzeba ciagle matematyke robic bo sie zapomina xD
7 paź 09:06
Drax: a takie cos? 1/(3−2y)2 * 3/(9−4y2) = 4/(3+2y2)
7 paź 09:10
5-latek: Mozesz zauwazyc ze 9−4y2= (3−2y)(3+2y)
7 paź 09:34
Drax: no tak to wiem, probowalem rozkladac w taki sposob, ale problem jest, ze nadal nic nie widze w zwiazku z tym :c
7 paź 09:43
5-latek: Poza tym Janek191 Dlaczego zmieniasz zapisy skoro jest napisane ax2 = 2ax a nie ax2 .
7 paź 09:45
5-latek: To ja sie bardzo ciesze z tego ze wiesz emotka
7 paź 09:48
Drax: A mozesz powiedziec co dalej ?
7 paź 10:09
5-latek: emotka bo nie znam dokladnego polecenia i nie chce sie domyslac co autor mial na mysli .
7 paź 10:13
Drax: Rozwiaz rownanie
7 paź 10:17
5-latek: Metoda analizy starozytnych (czyli nie wyznaczam na poczatek dziedziny TY jesli chcesz to mozesz to zrobic metoda rownan rownowaznych
3 4 

=

(3−2y)3(3+2y) 3+2y2 
3(3+2y2)= 4(3−2y3)(3+2y) 6y2+9= −64y4+192y3−432y+324 64y4−192y3+6y2+432y−315=0 Teraz dalej Ty . szukaj pierwiastkow wsrod dzielnikow wyrazu wolnego . jesli nie znajdziesz to doprowadz to rownanie do postaci x3+px+q=0 a to rownie juz potrafisz rozwiazac . Tyle co moglem pomoc .
7 paź 10:49
Drax: A jest mozliwe, ze sama zadanie jest zle zlozone ? Bo jednak wykladowca to dziadeczek posiadajacy na karku z 85 wiosen jak nie wiecej i niejedoktornie robi bledy na tablicy czy nie zauwaza tychze u innych. W dzielniki nie chcialo mi sie bawic bo uznalem, ze bedzie tego za duzo do liczenia i troche olalem ten temat z poczatku xD. Wyszlo mi wlasnie takie samo dlugie rownanie z y w 4 potedze i szczerze mowiac uznalem to za moj blad, stad tez pytam o ten przyklad wlasnie xD. A ze dosc troche juz matematyki nie musialem uzywac, wiec moglo mi dosc sporo umknac emotka
7 paź 10:55
5-latek: To oznacza ze wykladowca nie ma jeszcze sklerozy Niestety ty ja masz bo piszsesz ze niektore rzeczy pozapominales emotka Nie jest mozliwe ze zadanie jest zle zlozone bo to jest rownanie Rownanie moze miec rozwiazanie jedno ,nieskonczenie wiele albo nie miec rozwiazan . takze niestety musisz sie bawic . Powodzenia emotka
7 paź 11:07
Drax: Wiesz, jak on obraca sie cale zycie w kolo tego, a ja musze zapamietywac coraz to nowe rzeczy, bo jednak pracuje w kierunku (zawodzie), ktory sie bez najmniejszej przerwy rozwija wrecz z dnia na dzien, to nie mozna zostac w tyle i pomiedzy "akcjami" mam wlasnie czas na nauke xD, a matematyka moze zabrzmi to trywialnie, ale nie odgrywala nigdy w tym zawodzie wiekszej roli, az do pewnego stanowiska, ale takie stanowisko ma moze paredziesiat osob w kraju jak nie mniej . Jeszcze takie ostatnie pytanko. Mam uklad nierownosci. Wyszlo mi z jednej nierownosci, ze x nalezy to przedzialu domknietego od −4 do −2. I pytanie pojawia sie, jak wyliczyc |x−y|<1 w tym przedziale? wieksze lub rowne
7 paź 11:15
5-latek: Wiesz skoro masz takie stanowisko to jestes czlowiekiem inteligentnym To dlaczego probujesz traktowac mnie jak durnia ? czy tez debila ? Skoro jestes taki inteligentny to sie sam domysl dlaczego . Powodzenia w mysleniu emotka
7 paź 11:21
Mila: 1) Może to takie równanie?
1  3 4 

*

=

(3−2y)2 (9−4y2)  (3+2y)2 
2) Jeśli chcesz uzyskać pomoc to zadanie trzeba poprawnie wpisać Ułamki piszemy za pomocą dużej litery U U {licznik}{mianownik} tylko bez tej spacji po literze U. 3)Możesz też dać na wrzutę. 4) napisz dokładnie treść tego zadania z nierównością.
7 paź 17:57
5-latek: Dzien dobry Milu emotka Bylem naprawde sklonny pomoc bo niedawdno liczylem takie rownanie stopnia czwartego Wyjda pierwiastki zespolone ale to naprawde nic mi nie przeszkadzalo . jednak takie posty mnie zniechecily do tego . jego to nie interesowalo . Chcial zobaczyc jak ktos sie meczy z takim wrednym rownaniem
7 paź 18:02
Mila: Ja myślę, że nie umie jeszcze pisać na forum i równanie inaczej wygląda.
7 paź 18:10
5-latek: Tez wolalbym zeby tak bylo .
7 paź 19:44