matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
cxcxcx
Alek:
Rozwiąż 4
(x+
√
x
2
−2
)
−5*2
(x−1+
√
x
2
−2
)
=6
7 paź 00:37
Jerzy:
Założenia
7 paź 08:09
Janek191:
4
x +
√
x
2
− 2
− 5*0,5*2
x +
√
x
2
− 2
= 6 x +
√
x
2
− 2
= t (2
t
)
2
− 2,5*2
t
− 6 = 0 2
t
> 0 Δ = 6,25 − 4*1*(−6) = 6,25 + 24 = 30,25
√
Δ
= 5,5
2,5 − 5,5
2,5 + 5,5
2
t
=
< 0 − odpada lub 2
t
=
= 4
2
2
zatem t = 2 x +
√
x
2
− 2
= 2 ; x ∊ ( −
∞
, −
√
2
> ∪ <
√
2
, +
∞
)
√
x
2
− 2
= 2 − x x
2
− 2 = 4 − 4 x + x
2
4 x = 6 x = 1,5 =====
7 paź 08:11
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick