Niewymierność pierwiastka kwadratowego
DanielD: Mam udowodnić niewymierność pierwiastka kwadrtowego √12
Więc, p/q − pierwiastek nieskracalny
12q2 = p2
2*2*3q2=p2 stąd wiem że, skoro q2 jest podzielne przez 3 to i p2 jest podzielne przez trzy
więc:
p=3k
4*3q2=9k2
4*q2=3k2 i teraz, dlaczego stosuje to samo z powrotem w drugą stronę?
Że −−> skoro 3|3k ⇒to q=3l
.
I 3k/3l = k/l, sprzeczność pierwiastek nieskracalny
7 paź 00:02
Jerzy: Założenia
7 paź 08:09
Janek191:
√12 = √4*3 = 2√3
√3 − liczba niewymierna, więc 2 √3 też liczba niewymierna.
7 paź 08:13
DanielD: Janek191 taki dowód nie przejdzie ☺
7 paź 09:02
5-latek: Mysle ze przejdzie jesli udowodnisz ze √3 jest liczba niewymierna
7 paź 09:57
DanielD: Wtedy masz rację, przejdzie. Dla √24 jak powinienem postąpić?
7 paź 10:08
PW: DanielD, Twój dowód jest prawie dobry. Trzeba wyraźnie napisać, że dowód prowadzimy metodą
"nie wprost', to znaczy stawiamy hipotezę, że
−
ułamek nieskracalny.
Nie trzeba pytać "dlaczego stosuje to samo z powrotem w drugą stronę?". Jest to dalszy ciąg
rozumowania zmierzającego do pokazania, że ułamek (1) byłby jednak "skracalny", co przeczy
postawionej na początku hipotezie.
7 paź 10:13
7 paź 10:25
PW: piotr1973, nie polecałnym tej lektury. Cytat:
Z zalożeń wywnioskowaliśmy zdanie sprzeczne z założeniami. Obliczenia są w porządku, więc
sprzeczność bierze się z założenia, że x można zapisać jako ułamek nieskracalny − czyli z
założenia, że x jest liczbą wymierną.
7 paź 10:30
Rafał: Ja ze swojej skromnej strony pragnę zaproponować mniej wydajny czasowo, ale poprawny sposób.
Zauważmy, że liczba
√12 jest pierwiastkiem równania x
2−12=0. Z twierdzenia o pierwiastkach
wymiernych wielomianu o współczynnikach wymiernych mamy, że jeśli liczba
√12 jest wymierna,
| | p | |
to należy do zbioru: |
| ={−12,−6,−4,−3,−2,−1,1,2,3,4,6,12} (p to dzielniki wyrazu wolnego, |
| | q | |
q to dzielniki współczynnika przy najwyższej potędze x).
Tak, wiem, że ten sposób jest mało wydajny, ale jak nic nie przychodzi do głowy, a liczba jest
mała, to...
8 paź 08:10
Rafał: *wielomianu o współczynnikach całkowitych
8 paź 08:13