Procenty.. Pomocy..
pogoda: Procenty...
2.2.2 Kwota z 23% VAT wynosi 2460 zł. Ile wynosi kwota netto?
2.2.3 Cena z VAT wynosi 3210 zł, a bez VAT 3000 zł. Ile procent stanowi VAT?
2.2.6 Liczba dodatnia b jest większa od liczby a o 20%. O ile procent liczba a jest mniejsza od
liczby b ?
2.2.7. Z 200g 6−procentowego roztworu soli odparowano wodę. Wodę. Ile gramów soli pozostanie?
2.2.9. Wpłacono 5000 zł na konto oprocentowane 3,6% w stosunku rocznym z kapitalizacją odsetek:
a) co kwartał; b) co pół roku; c) co rok.
Jaki będzie stan konta w każdym z tych przypadków po dwóch latach?
2.2.10. Towar z 23% VAT kosztował 153,75 zł. Ile kosztowałby po obniżce VAT do 22% ?
6 paź 23:42
Jack:
123% − 2460zł
100% − x
| | 2460 * 100 | |
x = |
| = 2000 |
| | 123 | |
6 paź 23:43
Jack:
2.2.3.
100% − 3000zł
x% − 3210 zl
| | 3210 * 100 | |
x = |
| = 107 |
| | 3000 | |
zatem Vat = 7%
7 paź 00:17
dero2005:
2.2.6
b = 1,2a
| b−a | | 1,2a−a | | 0,2 | |
| = |
| = |
| *100 = 16,6% |
| b | | 1,2a | | 1,2 | |
7 paź 07:38
7 paź 07:39
dero2005:
2.2.9
V
o − kapitał początkowy (5000)
V − kapitał końcowy
r − oprocentowanie (0,36)
m − liczba kapitalizacji w roku
n − liczba lat
licz
7 paź 07:46
Janek191:
2.2.10
1,23 x = 153,75
x = 125
125*1,22 = 152,50
Odp. 152,50 zł
7 paź 07:46
dero2005:
2.2.10
cena towaru netto
cena towaru z 22% VAT
125*1,22 = 152,50
7 paź 07:49
dero2005:
Korekta do postu 7:46
r = 0,036
7 paź 09:00