Rozwiąż
Alek: Rozwiąż log34(sin2x+sin2x+...+sinn2x+...)≥0
34−> to podstawa logarytmu
6 paź 23:40
Jack:
czy to wyglada tak :
log34(sin(2x) + sin2(2x) + sin3(2x) + ... + sinn(2x)) ≥ 0 ?
6 paź 23:47
5-latek: Jack
Relacje opanowane ? Z tego co pisales jutro kolokwium . Dlaczego sie nie uczysz ?
6 paź 23:50
Alek: tak to wygląda
6 paź 23:51
Jack: nie kolokwium tylko zwykla kartkowka na cwiczeniach
relacje jeszcze czytam
6 paź 23:53
Alek: pomożecie?
6 paź 23:55
Jack:
no to to co jest w srodku logarytmu (w nawiasie)to nic innego jak szereg geometryczny
a
1 = sin(2x)
q = sin(2x)
dziedzina szeregu to |sin(2x)| < 1
suma szeregu
| | a1 | | sin(2x) | |
S = |
| = |
| |
| | 1−q | | 1−sin(2x) | |
wiec masz
| | sin(2x) | |
log34( |
| ) ≥ 0 |
| | 1−sin(2x) | |
zauwaz, ze 0 = log
34 1
zatem
| | sin(2x) | |
log34( |
| ) ≥ log34 1 |
| | 1−sin(2x) | |
| sin(2x) | |
| ≤ 1 (zmiana znaku bo podstawa to 3/4 czyli < 1) |
| 1−sin(2x) | |
i rozwiaz te nierownosc.
6 paź 23:56