kombinatoryka 3
Delcik: na sciankach dwunastosciennej kostki umieszczono liczby od 1 do 12.
W doswiadczeniu pol. na rucie ta kostka przestrzenia zdarzen elementarnych
jest Ω= {1,2,3...12}. Rozpatrzmy nast przypadki:
A = {ω ∊ Ω : ω ≤ 8}
B = {ω ∊ Ω : ω ≥ 9}
C = {ω ∊ Ω : 2|ω}
D = {ω ∊ Ω : 3 ≤ ω ≤ 6}
Wyznacz zdarzenie:
a.) A ∩ C
b.) A ∩ D'
c.) B \ C
d.) C \ B'
6 paź 23:34
Jack: rozpisz
A = {1,2,3,4,5,6,7,8}
B = ...
C = {2,4,6,8,10,12}
D = ...
6 paź 23:42
Delcik: jak rozpisac D?
jak juz rozpisze to co dalej?
6 paź 23:46
Delcik: A ∩ C = {2,4,6,8}?
6 paź 23:47
Jack: ta jest.
6 paź 23:47
Delcik: B \ C = {9.11}?
6 paź 23:48
Delcik: nie wiem jak D rozpisac
6 paź 23:49
Jack: ![emotka](emots/1/ok.gif)
reszty nie sprawdze bo musze leciec.
6 paź 23:49
Jack: nie umiesz wypisac cyfr od 3 do 6 ? (wraz z cyframi 3 i 6)
6 paź 23:49
Delcik: przykład d.) też nie wiem jak
6 paź 23:50
Delcik: mam! dziekuje
6 paź 23:52