Miejsca zerowe
Michał :): Dobry wieczór

mam pewien problem a mianowicie po narysowaniu wykresu funkcji tg/ctg i jej
drobnym przesunięciu dajmy na to w górę nie mam koncpecji jak mógłbym wyliczyć miejsca
zerowe tej funkcji. Mógłby ktoś mi to wytłumaczyć byłbym wdzięczny

Może być na tym przykładzie :
f(x)= 1 − tg (x +
π2)
6 paź 23:23
Jack: Miejsca zerowe otrzymasz jak przyrownasz funkcje do zera.
1 − tg(x+ pi/2) = 0
tg(x+ pi/2) = 1
| π | |
kiedy tangens = 1? dla 45o czyli dla |
| |
| 4 | |
zatem
x = ...
6 paź 23:25
Michał :): ok hmn zatem mam inny przykład
−√3+tg(x−32π)
miejsce zerowe to byłoby
tg(x−32π)=√3
x0=π3 (dla 60o)
x−32π=π3+kπ
x=9π6π+2π3+kπ
dobrze rozumiem?
6 paź 23:37