kombinatoryka, zadanie numer 2
Delcik: Ile jest liczb czterocyfrowych:
a.) których iloczyn wynosi 8?
Jak ja mam to w ogóle zrobić?
6 paź 22:57
marek: * których iloczyn cyfr wynosi 8?
6 paź 22:58
Delcik: tak
6 paź 23:01
bv:
2*4 = 8
1*8 = 8
podp
6 paź 23:02
Hajtowy: Aby iloczyn cyfr wynosił 8 możesz użyć tylko: 1,2,4,8
Kombinuj teraz
6 paź 23:02
Delcik: @bv
tak samo jak 2*2*2*1
Nie wiem jak mi to ma pomóc
6 paź 23:03
Delcik: Nie da się tego wzorem policzyć?
6 paź 23:04
Delcik: Tylko trzeba się bawić w przekładanie?
6 paź 23:04
Jack:
Mam rozumiec ze iloczyn cyfr w tej liczbie wynosi 8?
wiec mamy liczbe 4−cyfrowa
a b c d
wiemy, ze a*b*c*d = 8
no to wypisujemy wszystkie mozliwosci uzyskania cyfry 8 za pomoca mnozenia 4 cyfr.
1) 1*1*1*8 <−− tutaj mamy 4 mozliwosci, bo moze byc jeszcze 1*1*8*1 itd.
| | | |
albo z symbolu newtona | (bo osiem mozemy postawic na jedno z 4 miejsc) |
| | |
| | | | 4! | |
a to sie rowna | = |
| = 4 |
| | | 1!*3! | |
2) 1*1*2*4
tutaj wybieramy jedno miejsce z 4 dla dwojki i potem jedno z 3 dla czworki zatem
3) 1 * 2 * 2 * 2
i to chyba tyle, zatem
4 + 12 + 24 = ...
no chyba ze cos pominalem.
PS
oczywiscie nie trzeba symbolem Newtona, mozna tez po prostu tak, ze
np. dla 3)
na poczatku mamy 4 wolne miejsca, potem po wstawieniu juz jednej dwojki mamy 3 i potem po
kolejnej dwojce mamy 2, zatem 4*3*2
6 paź 23:04
bv:
@Jack jestes pewien ?
6 paź 23:05
Jack: kombinatoryki nigdy nie jestem pewien
6 paź 23:06
bv:
wyszlo mi 20
6 paź 23:07
marek: I przypadek: 1*1*1*8 − ile sposobów ustawienia jednej ósemki i trzech jedynek
II przypadek: 1*1*2*4 − ile sposobów ustawienia jednej dwójki, jednej czwórki i dwóch jedynek
III przypadek: 1*2*2*2 − ile sposobów ustawienia jednej dwójki i trzech jedynek
6 paź 23:07
Jack: fakt, trzeci przypadek powinien wygladac tak, ze
bo te dwojki miedzy soba na 3! sposobow...zatem
czyli wynikiem jest
4+12+4 = 20
6 paź 23:08
bv:
@marek
III przypadek − ile ustawien jednej
jedynki i trzech
dwójek
6 paź 23:09
marek: @bv
słusznie
6 paź 23:11
Delcik: Czemu tam, Marek, jest C 1 el z 4 * C 1 z 3 * C 1 z 2?
6 paź 23:20