Funkcje liniowe
Izydor: liczby m1 i m2 gdzie m1<m2 są takimi wartościami parametru m dla których proste (m+1)x + 3my +
6 =0 i mx + (3−m)y + m2 = 0 są rownolegle. Oblicz 100m2.
Znalazłem tutaj w jakimś wcześniejszym poście, że oznaczając:
p: Ax+By+C=0 i k: A1x+B1y+C1=0
warunek równoległości tych funkcji to: AB1−BA1=0
Mógłby mi ktoś napisać dlaczego? Byłbym wdzięczny.
6 paź 22:15
Jack: proste sa rownolegle jesli maja ten sam wspolczynnik kierunkowy
wezmy np. prosta y = x
rownolegla do niej ma rownanie y = x + b
gdyz to co kryje sie za b, moze nam tylko przesunac w gore lub w dol funkcje y = x
Ja zazwyczaj wole doprowadzic do postaci y = ax + b
jednak z ogolnej tez mozna ;x
6 paź 22:42
Izydor: Dziękuje.
6 paź 22:50