Zbadaj czy funkcja jest ciagla w calej swojej dziedzinie
Nikola:
| | ⎧ | −√4−x dla x≤4 | |
| f(x)= | ⎩ | √x −2 dla x>4 |
|
6 paź 21:50
marek: trzeba zbadać czy f(4)=limx−>4+
6 paź 22:46
Jack:
zbadaj czy lim x−>4+ f(x) = lim x−>4− f(x) = f(4)
6 paź 22:47
marek: Jack, nie trzeba badać granicy do 4−, bo z lewej strony funkcja jest ciągła.
6 paź 22:50
Jack: no wlasciwie...
6 paź 22:51
piotr: funkcja jest ciągła w x0, jeśli istnieje granica w tym punkcie, a żeby istniała to granice
prawo− i lewostronne muszą istnieć i być sobie równe
6 paź 22:55
piotr: no i oczywiście limx→x0f(x) = f(x0)
6 paź 22:56
piotr: gdyby f(x) = −√5−x dla x≤4 to też była by ciągła "z lewej strony" punktu 4 ale w nim samym:
nie
6 paź 22:59