rówania
Muniek: | x2−2x+10 | | 1 | |
| + |
| =1 |
| x4+4 | | x2−2x+2 | |
6 paź 21:48
Muniek: pomocy ;−;
8 paź 14:49
5-latek: x4+4= (x2−2x+2)(x2+2x+2)
8 paź 14:53
Muniek: i ja to po prostu powinienem wiedzieć?
8 paź 16:05
PW: Kolega próbuje rozłożyć mianownik x4 + 4 na czynniki, bo to może ułatwić dodawanie, tak samo
jak przy dodawaniu zwykłych ułamków. A że rzeczywiście uczniowi trudno na początku zauważyć
takie rzeczy:
((x2+2)−2x)((x2+2)+2x) = (x2+2)2 − (2x)2 = x4 + 4x2 + 4 − 4x2 = x4 + 4,
dlatego pytałeś i dostałeś piękną wskazówkę. Po paru takich zadaniach sam będziesz to widział.
8 paź 16:17