potęgi
kuba07: Oblicz ostatnią liczbę cyfry 22015
6 paź 21:13
myszka:
6
6 paź 21:17
Janek191:
Raczej ostatnią cyfrę liczby 2
2015
6 paź 21:18
Adamm: 2=2
22=4
23=8
24=10+6
25=30+2
...
24k+1=10n+2
24k+2=10n+4
24k+3=10n+8
24k+4=10n+6
2015=4k+3
ostatnia cyfra 22015 to 8
6 paź 21:19
Adamm: dla upewnienia się sprawdziłem w wolframie, 8
6 paź 21:23
myszka:
sorry miało być 8
21= 2
22= 4
23= 8
24=16
25= 32
26= 64
27=128
28=256
i tak co cztery sekwencje
to: 2015 :4= 503 + 3 reszta ( oznacza trzecią w sekwencjj
czyli 8
6 paź 21:25
kuba07: Czym właściwie jest dla nas k w tym wzorze? Dlaczego akurat 4k?
6 paź 21:26
myszka:
Powtórka co 4 sekwencje
6 paź 21:27
Adamm: k to jakaś liczba naturalna, a 4k ponieważ patrz 21:25
6 paź 21:27
Mila:
Może tak:
24=16
6*6*6*6=.....6
22015=22012*23= (24)503*8=(....6)*8=......8 ostatnia cyfra
6 paź 21:43