Wielomiany
Piotr: Rozłóż wielomian na czynniki
W(x)3x
3−13x
2+7x+1
| | 1 | |
Na początek dzielę przez (x+ |
| ) |
| | 3 | |
| | 1 | |
(x+ |
| )(3x2+12x+3)=3x3+13x2+7x+1 |
| | 3 | |
Δ=108=6
√3
x
2= −2+
√3 x
3=−2−
√3
| | 1 | |
W(x)=3(x+ |
| )(x+2√3)(x+2−√3) |
| | 3 | |
Dobrze?
6 paź 20:54
Adamm: dobrze przepisałeś wielomian?
źle, tak poza tym
6 paź 20:58
Jolanta: x=1 jest pierwiaskiem podziel przez x−1
6 paź 21:02
Adamm: w(x)=3x3−13x2+7x+1
w(1)=−2
6 paź 21:04
Piotr: Oprócz tego, że powinno być +13x
2 to wszystko ok
6 paź 21:04
Jolanta: co ja piszę
6 paź 21:04
Adamm: w takim razie jest w porządku poza drobnym błędem
(napisałeś 2√3 zamiast 2+√3)
6 paź 21:06
Piotr: Fakt, zapomniałem o plusie

. Dzięki wielkie
6 paź 21:07