liczby zespolone
kasia: zapisz poniższe liczby w postaci wykładniczej i podnieś je potem do kwadratu
a)z= ( cos2γ+sin2γi)
b)z= (−7i)
6 paź 20:48
Adamm: a) (e
2iγ)
2
| | 3 | | 3 | |
b) −7i=7(0−1*i)=7(cos |
| π+isin |
| π)=7ei3π/2 |
| | 2 | | 2 | |
6 paź 20:54
kasia: przepraszam, ale skąd wiesz, że sinus i cosinus to 3/2π, skoro kąt ma 0 stopni. mógłbyś
narysować to na układzie współrzędnych?
6 paź 21:10
Adamm:
6 paź 21:13
5-latek: Przeciez mozna samemu zaznaczyc sobie (−i) w ukladzie wspolrzednych
6 paź 21:14
Mila:

Masz zaznaczone położenie liczby (−7i) .
6 paź 21:27
Mila:
cosα=0 i sinα=−1
6 paź 21:35
kasia: a mogłabyś jeszcze podnieść wynik końcowy do kwadratu, bo nie jestem pewna czy dobrze myśle ze
to będie 49ei3π, 3π jakby co też w wykłądniku potęgi
6 paź 21:42
Adamm: tak, dobrze myślisz
6 paź 21:45