funkcje trygonometryczne
op10: wykaż, że cos 140o + cos 100o + cos 20o = 0.
6 paź 20:32
Kacper:
6 paź 20:44
yht:
cos(140
0) = cos(180
0−40
0) = −cos(40
0)
cos(100
0) = cos(180
0−80
0) = −cos(80
0)
cos(20
0) = cos(180
0−160
0) = −cos(160
0)
cos(140
0) + cos(100
0) + cos(20
0) = −cos(40)
0 − cos(80
0) − cos(160
0) =
= −(cos(40)
0+cos(80
0)+cos(160
0))
Obliczam zawartość nawiasu
cos(40)
0+cos(80
0)+cos(160
0) = cos(80)
0+cos(40
0)+cos(160
0) =
| | 800+400 | | 800−400 | |
2*cos |
| *cos |
| + cos(1600) = |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
= 2*cos(600)*cos(200) + cos(1600) = 2* |
| *cos(200) + cos(160)0 = cos(200)+cos(1600) |
| | 2 | |
| | 1600+200 | | 1600−200 | |
= cos(1600)+cos(200) = 2*cos |
| *cos |
| = 2*cos(900)*cos(700) = |
| | 2 | | 2 | |
2*0*cos(70
0) = 0
jeśli cos(40)
0+cos(80
0)+cos(160
0)=0, to
−(cos(40)
0+cos(80
0)+cos(160
0)) = 0.
koniec zadania.
6 paź 21:07
myszka:
cos140
o=cos(180
o−40
o)= −cos40
o
| | 1 | |
cos100o+cos20o= 2cos60o*cos40o= 2* |
| *cos40o = cos40o |
| | 2 | |
L= −cos40
o+cos40
o=0=P
6 paź 21:09
myszka:
Ale się opisałeś
yht
6 paź 21:10
yht:
poszedłem na ilość, fakt

chyba dobry byłbym w 'rozprawkach matematycznych'
6 paź 21:15
myszka:
6 paź 21:16
Jolanta: yht ale wszystko jest jasne
6 paź 21:21
myszka:
6 paź 21:26
op10: Dzieki wszystkim
6 paź 21:50
op10: wielkie, wielkie dzieki za pomoc
6 paź 21:53