ekstrema
ktoś: Wyznacz ekstrema lokalne (o ile istnieją) funkcji f:
Dlaczego jednym z ekstremów jest tutaj f(7/2)? Inne odpowiedzi podawane przez zbiór, czyli
fmin(0)=0 i fmin(14/3)=28/9 mi się zgadzają.
6 paź 20:18
PW: A zapisz definicję funkcji dwoma różnymi wzorami na dwóch podzbiorach osi wyznaczonych przez
miejsce zerowe wyrażenia 7 − 2x.
6 paź 20:36
Adamm: oblicz pochodną dla f(7/2)
6 paź 20:41
Adamm: jeśli nie istnieje to to jest punkt krytyczny
6 paź 20:41
ktoś: Wyszło mi, że nie ma pochodnej w punkcie x=7/2 jako, że
f '+(7/2) = 3
f '−(7/2) = −1
6 paź 20:43
ktoś: A no tak zapomniałem o tym fakcie.
6 paź 20:44
Adamm: ale otoczenie jest różnych znaków, więc mamy ekstremum
6 paź 20:45
ktoś: Ok, dzięki
6 paź 20:46