geo
adam: napisz równanie okregu o promieniu 2√5 stycznego do prostej x−2y−2=0 w punkcie A którego
rzędna wynosi −2
6 paź 20:16
Adamm:

istnieją dwa takie okręgi
możesz wyznaczyć równanie wyznaczając prostą prostopadłą do x−2y−2=0 przecinającą się
w A, punkty na prostej o odległości 2
√5 od A to środki okręgów
6 paź 20:28
adam: wiem, ale długim układzie równan i delcie wyszly mi inne wyniki niz w odpowiedziach
6 paź 20:31
Mila:
Jaką masz odpowiedź?
6 paź 22:24
Mila:

r=2
√5
k: x−2y−2=0
A=(−2,b)
środek okręgu leży na prostej prostopadłej do k w punkcie A
−2−2b−2=0
−2b=4
b=−2
A=(−2,−2)
m⊥k
m:
2x+y+C=0 i 2*(−2)−2+C=0⇔C=6
m: 2x+y+6=0⇔y=−2x−6
S=(x
0,−2x
0−6)
d(S, k)=2
√5, k: x−2y−2=0
| |x0−2*(−2x0−6)−2| | |
| =2√5 |
| √1+4 | |
|x
0+4x
0+12−2|=2*5
|5x
0+10|=10⇔
5x
0+10=10 lub 5x
0+10=−10
5x
0=0 lub 5x
0=−20
x
0=0 i y
0=−6 lub x
0=−4 i y
0=−2*(−4)−6=2
S
2=(0,−6) lub S
1=(−4,2)
x
2+(y+6)
2=20
lub
(x+4)
2+(y−2)
2=20
6 paź 23:21
adam: Dzieki
7 paź 00:35
Mila:
7 paź 22:47