Jak to liczyć
BB: Kto to policzy . Proszę o opis jak to liczyć. Czwarta część liczby 8100 to:
6 paź 20:02
Jolanta: | | 8100 | |
Tak samo jak poprzednie |
| 8 i 4 przedstaw jako 2 do potęgi |
| | 4 | |
6 paź 20:04
BB: nie wiem jak to zrobić
6 paź 20:12
Jolanta: daleko nie zajdziesz bez podstaw masz wzory ?
4=22
2*2*2=8=23
6 paź 20:13
Jolanta: (an)m=an*m np (32)100=3200
an:am=an−m 55:53=52=25
6 paź 20:18
BB: ja to liczę tak 8100 = (23)100 = 2300
4= 22
230022 = 2298 tak mi wychodzi a powinno być 4149
6 paź 20:21
Adamm: 2298=(22)149=4149
6 paź 20:22
Jolanta: musisz poćwiczyć i bedzie dobrze
6 paź 20:27
jc: 8100 /4 = 8*899/4 = 2*899
6 paź 20:28
Jolanta:
6 paź 22:00