Czy tak przeprowadzony dowód jest poprawny
Zjonn: T: Udowodnij, że nie istnieje taka dodatnia liczba naturalna n, że n2+3n+2 jest liczbą
pierwszą.
D: n2+3n+2=(n+2)(n+1)
Jeżeli n>0, to wyrażenie n2+3n+2 zawsze będzie miało przynajmniej trzy dzielniki 1,n+1,n+2,
a więc n2+3n+2 nie da nam liczby pierwszej.
Czy tak przeprowadzony dowód jest poprawny?
6 paź 19:47
Kacper:
Skoro wyrażenie n
2+3n+2 rozkłada się na czynniki to znaczy, że nie jest pierwsza
6 paź 19:51
Smule: Jedna z liczb, n+1 lub n+2 to liczba parzysta, a druga z nich to liczba nieparzysta.
Parzysta*nieparzysta = parzysta. Wszystkie liczby parzyste są liczbami pierwszymi poza 2.
Jednak wyrażenie (n+1)(n+2) w swojej dziedzinie nigdy nie osiągnie wartości 2.
6 paź 19:58
Zjonn: To teraz coś innego

Udowodnij, że dla dowolnych liczb rzeczywistych a,b,c,d równanie (a+b)(c+d)=(a+c)(b+d)
zachodzi wtedy i tylko wtedy, gdy a=d lub b=c
6 paź 20:03
Jack: wymnoz.
ac + ad + bc + bd = ab + ad + cb + cd
ac + bd = ab + cd
ac − ab − dc + db = 0
a(c−b) − d(c−b) = 0
(c−b)(a−d) = 0
c = b lub a = d
6 paź 20:26