Wyznacz miejsce zerowe funkcji
mental2009: Wyznacz miejsce zerowe funkcji (o ile istnieją)
a) y = 2x+4
b) y = x
2 − 4
6 paź 19:22
Omikron: f(x0)=0
Podstaw do każdego i oblicz.
np. a)
2x0+4=0
2x0=−4
x0=−2
6 paź 19:23
Jolanta: Miejsce zerowe to taki x dla,którego y=0 podstaw za y zero i wylicz x
6 paź 19:23
Jolanta: pierwszych dwóch x może być każda liczba rzeczywista
w trzecim x+3≠0 czyli x≠−3≠ R−{−3}
6 paź 19:25
===:
oj
Panno Jolu ...
6 paź 19:28
Jolanta: Przeciez nie piszę o miejscu zerowym tylko o dziedzinie Fakt nie napisałam
6 paź 19:33
esendo: a)
2x+4 = 0
2x = −4
x = −2
b)
x2 − 4 = 0 <−−− wzór skrócnonego mnożenia a2−b2 = (a+b)(a−b)
(x+2)(x−2) = 0
x=−2 lub x=2
c)
x≠3
D= R\3
0*(x+3) = 2x−8
2x−8=0
x=4
a i b powinno być dobrze. c nie jestem pewien
6 paź 19:39