cos2x | sin2x | 1 | ||||
ctg2x+1= | + | = | ||||
sin2x | sin2x | sin2x |
1 | |
=...? | |
√sin2x |
t2−1 | ||
ctg(x)= | ||
2t |
d | cos(x) | 2t*2t−2(t2−1) | |||
( | )= | ||||
dx | sin(x) | 4t2 |
−sin2(x)−cos2(x) | t2+1 | ||
dx= | dt | ||
sin2(x) | 2t2 |
t2+1 | ||
(−1−ctg2(x))dx= | dt | |
2t2 |
t2−1 | t2+1 | |||
(−1−( | )2)dx= | dt | ||
2t | 2t2 |
t4−2t2+1 | t2+1 | |||
(−1− | )dx= | dt | ||
4t2 | 2t2 |
t4−2t2+1+4t2 | t2+1 | |||
− | dx= | dt | ||
4t2 | 2t2 |
t4+2t2+1 | t2+1 | |||
− | dx= | dt | ||
4t2 | 2t2 |
4t2 | t2+1 | ||
dx=− | dt | ||
(t2+1)2 | 2t2 |
2 | ||
dx=− | dt | |
t2+1 |
2t2−t2+1 | ||
t−ctg(x)= | ||
2t |
t2+1 | ||
t−ctg(x)= | ||
2t |
t2+1 | 2 | |||
∫ | (− | )dt | ||
2t | t2+1 |
dt | ||
−∫ | ||
t |
1 | dx | |||
∫√1+ctgx2dx=∫ | dx=+/−∫ | = [pomijam znak +/−] | ||
√sin2x | sinx |
x | x |
| x | x | |||||||||||||||||||||
sinx=2sin | cos | = | =2tg | cos2 | |||||||||||||||||||||
2 | 2 |
| 2 | 2 |
dx | dx | ||||||||||||||||||
∫ | =∫ | ||||||||||||||||||
sinx |
|
x | 1 | ||||||||||||
podstawiam t=tg | => dt= | ||||||||||||
2 |
|
dt | ||
∫ | =ln|t|+C | |
t |
x | ||
=ln|tg | |+C | |
2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |