Oblicz prawdopodobieństwo.
esendo: Nie pamiętam dokładnej treści polecenia (dane są w porządku), więc może dlatego nie znalazłem
tego zadania rozwiązanego.
Na teście jest 100 pytań.
30 z biologii
25 z literatury
25 z polskiego
20 z historii
Szansa, że odpowiesz na zadanie
z biologii wynosi 0,3
z literatury wynosi 0,25
z polskiego wynosi 0,2
z historii wynosi 0,5
Oblicz prawdopodobieństwo wybrania pytania, na które znasz odpowiedź.
Zrobiłem to tak:
0,3*30 = 9 − znam odpowiedź na 9 pytań z biologii
0,25*25 = 6,25 − tutaj mi się nie zgadza, bo nie mogę znać odpowiedzi na 6,25 pytań
0,2*25 = 5 − znam odpowiedź na 5 pytań z polskiego
0,5*20 = 10 − znam odpowiedź na 10 pytań z historii
Razem znam odpowiedzi na 30,25 pytań. Co daje 30,25% szansy, że trafię.
Uważam, że źle to zrobiłem.
6 paź 18:40
PW: "Szansa, że odpowiesz na pytanie z literatury wynosi 0,25" − takie zdanie nie oznacza, że znasz
| | 1 | |
odpowiedź na |
| pytań z literatury. Jest to raczej pewien wskaźnik statystyczny − |
| | 4 | |
prawdopodobieństwo, że odpowiesz na
dowolne pytanie z literatury.
Zastosować wzór na prawdopodobieństwo całkowite.
6 paź 19:46
esendo: X − wylosowałem pytanie, na które znam odpowiedź.
A − wylosowałem pytanie z biologii
B − wylosowałem pytanie z literatury
C − wylosowałem pytanie z polskiego
D − wylosowałem pytanie z historii
P(A) = 30/100 P(X|A) = 0,3
P(B) = 25/100 P(X|B) = 0,25
P(C) = 25/100 P(X|C) = 0,2
P(D) = 20/100 P(X|D) = 0,5
P(X) = P(X|A)*P(A) + P(X|B)*P(B) + P(X|C)*P(C) + P(X|D)*P(D)
P(X) = 0,3*0,3 + 0,25*0,25 + 0,2*0,25 + 0,5*0,2 = 0,3025
Znowu wyszedł mi ten sam wynik. Pewnie mam złe oznaczenia.
6 paź 20:46