Styczne, pochodne
MJay: Nie mam kompletnie pojęcia jak to zrobić:
Dana jest funkcja kwadratowa f określona wzorem f(x)=x2 i punkt P = (p,p2)
leżący na wykresie tej funkcji, gdzie p jest dowolną liczbą rzeczywistą.
Wyznacz a i b tak, by prosta o równaniu y=ax+b była styczna do wykresu funkcji f w punkcie P.
Wykaż, że dla każdego x zachodzi nierówność x2 ≥ ax+b
6 paź 18:37
Janek191:

f '(x) = 2x
a = f '(p) = 2p
y = 2p x + b
p
2 = 2p*p + b
b = − p
2
Odp. y = 2p x − p
2
===============
Np. P = ( 2, 4)
Wtedy
y = 4 x − 4
6 paź 18:41
Jack:
Prosta styczna do funkcji :
a = f ' (x0)
skoro ma byc styczna w punkcie P no to
f ' (p) = a
f(p) = p2
f ' (p) = 2p = a
zatem funkcja ma rownanie
y = 2p * x + b
podstawiamy dane punktu P
p2 = 2p * p + b
p2 = 2p2 + b
− p2 = b
zatem prosta ma rownanie
y = 2px − p2.
mamy teraz wykazac, ze x2 ≥ ax + b
czyli inaczej, x2 ≥ 2px − p2
przeksztalcajac rownowaznie
x2 − 2px + p2 ≥ 0
(x−p)2 ≥ 0
a to jest spelnione dla kazdej x ∊ R
6 paź 18:43